Václav Svačina Ovčáry u Dřís

Rodinná farma v Ovčárech u Dřís zaměstnává kromě pana Václava Svačiny ještě jeho manželku, bratra a synovce. Jako bývalí zaměstnanci JZD a potomci starého selského rodu začínali v roce 1991 na 4,5 ha zrestituované půdy. Brzo přikoupili statek rozvádějících se sousedů a pronajali si dalších 12 ha půdy. V současné době pěstují brambory, cibuli, pórek, mrkev, salát, vodnici, červenou řepu a další košťálovou a kořenovou zeleninu. Jako lahůdkový doplněk do kuchyně nabízejí bohatý sortiment bylinek, jako je kopr, petržel, libeček, pažitka nebo máta.

Zemědělský rok začíná na farmě už v lednu, kdy pro své zákazníky ve skleníku vysévají celer, cibuli a bylinky, v dubnu je přesazují na pole a v půli května už sklízí první kedlubny, ředkvičky a rané zelí. Zvláštní výnosy si pan Svačina pochvaluje z rostlin vysetých na Zelený čtvrtek. Pracovní rok končí na farmě v listopadu, kdy se orají pole.

A ještě jedna zajímavost – kořenovou zeleninu pro Vás skladují v krechtu, což je příkop na kraji pole, do kterého se očištěná zelenina na podzim uloží, prosype pískem, přikryje se pytli a slámou, a tak vydrží pěkná až do jara.